Open Source Email? Hoe maak je een keuze?

Mijn eerste kennismaking met een open source email pakket was eigenlijk al heel wat jaartjes geleden. Want we vergeten het nog wel eens, waarschijnlijk omdat het gemeengoed is geworden, maar Mozilla Thunderbird is een open source email programma. En wat voor een!  Grote achterban, veel vrijwilligers, kortom een actieve gemeenschap.
Ik vond het persoonlijk altijd een fijn programma, intuitief en het deed alles wat ik van een open source email pakket verwacht.

Toch zijn we bij Xternal Solutions om meerdere redenen een paar jaar geleden overgestapt op Zimbra open source met ZeXtras addons. Eigenlijk kwam het er op neer dat we meer wilden van een open source email pakket dan we met Thunderbird konden.

Open Source Email Functionaliteit

Toen we nadachten over welke functionalteiten ons nieuwe email pakket moest hebben, kwamen we er achter dat we als bedrijf, ook al is het maar klein, toch graag bepaalde zaken samen wilden delen. Met een pakket als Thunderbird zou dat niet lukken. Het was beter om een server en client systeem te hebben. 1 plek waar alles staat en beheert wordt en waarvan je van alles samen kunt delen van agenda’s tot documenten. Maar we wilden het zeker niet in de “Cloud” hebben. Het idee dat onze documenten of contacten misschien wel ergens in het buitenland zoals Amerika gestald worden is voor ons een reden om dat niet te willen.

Functionaliteit voorop

Nadat we een lijst met fuctionaliteiten hadden opgesteld vonden we dat we in eerste instantie moesten gaan kijken naar een open source email pakket wat aan onze eisen voldeed. We doen tenslotte alles met open source dus overstappen op Microsoft Exchange Server, wat waarschijnlijk het best aan onze eisen zou voldoen, was geen optie. Overigens voldoet Microsoft Exchange Server ook niet aan onze eis dat het betaalbaar moet zijn

De keuze voor Zimbra + ZeXtras

Een open source email pakket dat in eerste instantie ook niet aan onze eisen voldeed was Zimbra Collaboration Suite. En dat kwam vooral omdat we zowel onze mail op een mobiele telefoon wilden kunnen synchroniseren en omdat we het graag op een makkelijke manier wilden kunnen beheren. Nu zijn er voor Zimbra wel uitbreidingen te krijgen, zogenaamde zimlets, die hier in kunnen voorzien. Van deze zimlets zijn sommige open source en anderen niet. De enige die aan al onze eisen voldeed was ZeXtras Suite.  Deze is niet open source maar wel heel betaalbaar.

Uiteindelijk hebben we nu dus Zimbra Collaboration Server als open source email pakket met als extra uitbreiding ZeXtras Suite draaien. Waarom we hier zo enthousiast over zijn dat we zelfs reseller zijn geworden is voor een volgende blog.

Commentaren zijn gesloten.