Zimbra verkoopt Telligent, Synacor koopt Zimbra

Dat is een kop waarvan ik nooit had gedacht dat ik die zou lezen, laat staan dat ik hem zelf zou schrijven.

De geschiedenis van Zimbra lijkt een beetje op een speelbal. In een ver verleden (2003) werd het bedrijf Zimbra opgezet en konden we allemaal een andere manier van mail lezen ervaren. Namelijk in een web interface alsof het een losse applicatie was. Geen noodzaak om op de pijl terug te klikken.

In 2007 kocht Yahoo Zimbra zodat ze in een keer konden concurreren met o.a. Gmail van Google. Echter bleek al snel dat Yahoo te veel hooi op hun vork hadden genomen. Of niet zo’n uitgebreide mail client nodig hadden en hebben Zimbra toen in 2012, onder het mom van terug naar de kern taken, verkocht aan VMWare. Ook VMWare kwam erachter dat ze wel erg van hun wortels gingen met dit pakket en verkochten het vervolgens aan Telligent in 2013.

Telligent was in die tijd voornamelijk bekend om hun Telligent Community software. Dit was/is een totaal pakket voor “community building” met een forum en allerlei sociale aspecten erin. Wat Telligent ook meteen deed, en de andere voor hen dus niet, was hun naam in Zimbra veranderen. De community software ging Zimbra Social heten en Zimbra mail werd Zimbra Collaboration genoemd.

Nu heeft Teligent gisteren aangekondigd dat het Telligent had verkocht aan Verint Systems. Dat was even goed lezen want wat was er nu gebeurd? Zimbra heeft zijn community software, Zimbra Social, verkocht aan Verint maar dat kan natuurlijk niet met die naam. Dus hebben ze de Telligent naam weer opgediept en daar de Social naam wederom aan gekoppeld en dat pakket is dus verkocht.

Vandaag kwam aan het licht dat wat overblijft van Zimbra (zover ik dat op dit moment kan bepalen), namelijk het e-mail platform, gekocht is door Synacor. Synacor is geen vreemde eend in de bijt waar het Zimbra betreft. Ze hebben veel bijgedragen aan code en bug fixes en ook in het forum zijn ze vrij actief. Wat dat betreft ziet het er wel goed uit. Er blijven natuurlijk wel vragen maar laten we eerst maar eens kijken hoe dit gaat uitpakken.

Volgens Rob Howard (nu weer) van Telligent/Verint is het feit dat het tegelijk naar buiten komt een samenloop van omstandigheden en niet zo gepland. De splitsing Telligent Social uit Zimbra was al 9 maanden gaande. En de interesse van Synacor voor het mail platform stond daar los van.

We zullen zien wat de toekomst ons brengt.

Commentaren zijn gesloten.